Asi Çocuklar
“Asi Çocuklar”, klinik psikolog Dr.Tanya Byron’un kitabı, pozitif çocuk yetiştirme kitapları arasında farlılığıyla anne babaların çocuklarıyla olan ilişkilerinde fark yaratıyor.
Kitapta BBC’de yayınlanan ‘Asi Minikler Evi’ programında altı gün gözlenen ve dayanma güçlerinin son noktasına gelmiş ailelerle Dr.Tanya nın çalışmaları anlatılıyor. Dr.Tanya bu programda çocukların davranışları ve anne baba olmakla ilgili sorunlara profesyonel bir bakış açısıyla ışık tutuyor.
Yeme bozuklukları, kontrol edilemez öfke nöbetleri, uyku bozukluğu, kendi yatağında yatmak istememe, yatağını ıslatma gibi pek çok ailenin karşılaştığı sorunların kökenine inip, çocukların başa çıkılması güç davranışlarının gerisindeki gerçek sorunları keşfetmeleri için anne babaları teşvik ediyor.
Dr. Tanya yüzeydeki sorunu belirledikten sonra, sorunun altında yatan gerçek nedenleri ortaya çıkartıyor. Örneğin bir ailedeki yüzeydeki sorun, kızlarının bitmek bilmeyen istekleri, sorunun altında yatan neden ise, çocuklarına bir zarar gelebileceği konusunda aşırı kaygılı olmaları ve ona ‘’hayır’’ diyememeleri. Dr.Tanya kitapta şöyle devam ediyor “Sınır konulmamış bir çocuk kendisini rahatsız hisseder, kendi sınırlarını koymaya çalışır. Aslında sizi bir sınır koymaya zorlayacak şekilde davranır. Sizin ‘hayır’ demenizi ister.”
Dr. Tanya, ailelerin çocuk yetiştirme becerilerini farklılaştırmak için çeşitli teknikler öneriyor, yapılacak oyunlar için fikirler veriyor. Yıkıcı davranışları olumlu davranışlara çevirmek için, pratik çözümlerin aile içinde nasıl uygulanacağını da, keyifli bir dille uygulama örnekleriyle anlatıyor.
Dr.Tanya, sınırları açık bir şekilde ortaya koyan yaklaşımıyla, anne babalara çocuklarını birey olarak kabul etmelerini ve çocukların küçük yaştan itibaren tutarlı bir biçimde yönlendirmelerini öğretiyor. Dünyaya bir çocuğun gözüyle de bakıp, daha çok sevmemizin ve sevgimizi daha çok göstermemizin önemini anlatıyor.
Kitap renkli basımıyla, tekniklere verilen gerçek yaşam örnekleriyle rahat okunuyor. Çocuklarına hayatta yollarını bulmaları için sağlam temeller attırmak isteyen anne babaların başucu kitabı olabilir.
Banu Onuk
Öğrenci ve Aile Koçu
Geleceğin mutlu ebeveynleri olabilmek ve mutlu çocuklarına sahip olabilmek artık daha kolay – ( Arzu Yücel (transformal Nefes Koçu) )
Geleceğin mutlu-doyumlu ve kendisiyle barışık yetişkinlerini yetiştirmek istiyorsak bunun temellerinin çocukluk dönemlerinde atıldığını unutmamak gerekiyor.Bilinçsiz yaklaşımlarla yetiştirilen çocuklar uzun yıllar sonra bile bunun olumsuz etkilerini hayatlarında yaşıyorlar.Ben de çocukluk yaşlarımda ebeveynlerimin tabii ki iyi niyetle fakat bana zarar vermiş olan -aslında küçük fakat derin yaralar açmış olan -yanlış davranışlarının acı veren etkilerini yıllar boyunca yaşadıktan sonra uzun çalışmalar sonucu silmeyi başarmış bir yetişkinim. Halen geçmişten kalan izleri çok silik olsalar da zaman zaman hissediyorum.Oğlumu yetiştirirken de bu gibi kitaplardan faydalanarak doğru ve bilinçli davranma konusunda büyük destek aldım.
Banu cuğum ;bu nedenle bebeklikten itibaren tüm gelişim dönemlerinde karşımıza çıkan problemlere ebeveynler olarak bilinçli ve çözüme odaklı yaklaşım gösterebilme konusunda yardımcı olacak bu kitabın özellikle de senin önerin olduğu için çok faydalı olacağına inanıyorum.Mutlu ebeveynler olmak ve mutlu çocuklara sahip olabilmek bize sadece bu kitap mesafesinde kesinlikle tavsiye ediyorum.sevgilertesekkurler – ( ebru cengiz )
2 yaşındaki kızımı en iyi şekilde yetiştirmek için zaten bu tip yayınları takip ediyorum. Yankı Yazgan’ın çocuk gelişimi ile ilgili kitaplarını zavkle okuyorum. Haluk Yavuzer’in de kitaplarını edindim. Ancak tavsiye üzerine kitap almak da ayrı bir güven veriyor. Çok teşekkürler.
Paylaşımın için teşekkürler – ( Berna Esin )
Paylaşımın için teşekkürler. Bu kitabı hemen edineceğim ve yazını da belirterek tavsiye edeceğim. Ebeveynler genellikle yüzeydeki probleme odaklanıyorlar, çocuğu problemli olarak lanse ediyorlar, konuyu kendilerinden uzaklaştırıyorlar. Halbuki konu kendileriyle ilgili…
Teşekkürler – ( Burcu Özdem )
Kişisel gelişim konusunda kendimi ve çevremi yetiştirmeye, geliştirmeye çalışan ve bu doğrultuda gelişim enstitünüzün çalışmalarını yakından takip eden bir bireyim.Her insanın içerisinde bir çocuk vardır diye düşündüğüm için yetişkin olmama rağmen elime geçtikce çocuk ruh sağlığı ve çocuk gelişimi ile ilgili yayımları okumaya büyük özen gösteririm.Sizler tavsiye ettiğinize göre mutlaka bu kitaptanda öğrenebileceğim çok şey vardır düşüncesiyle ilk fırsatta bu kitabı da okuyacağım.Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
tesekkurler… – ( Seher Tasdemir )
Bencede ‘sinir koyamamak’ bu donem anne-babalarinin en buyuk sorunu. Bu kitaplar pek cok ebeveyne isik tutacaktir. Cok tesekkurler.
Teşekürler – ( Arzu Ağca )
Banu’cum,
Bu haftasonu alıp okuyacağım, oğlum Hakan da yemek yemeğe karşı bir problem oluştu. Kitabın yönlendirmesi faydalı olabilir. Slm
övgü – ( püren uzkut )
Tesekkürler.Hemen kitabı edinip okuyacagım.
çocuğunuza sınır koymak – ( ozan uzkut )
bende size çocuğunuza sınır koymak kitabını tavsiye edrim türkiyeninn en iyi çocuk psikiyatrisi(bence) tarafından yazılmıştır çok faydalı olacağına eminim slmlar