Daha iyi olmak için…
“Mutluluğumuz veya sefaletimiz en çok içinde bulunduğumuz koşullara değil, bizim bu duruma yönelik tavrımıza bağlıdır.” Martha Washington
Yıllardır insanı anlamak, tanımak için uğraşıyor bilim. Ve elbette biz, kendimizi daha iyi tanımak için, kendimizi anlamak için uğraşıyoruz. Eşimizi, çocuğumuzu tanımak, anlamak için uğraşıyoruz. Neden? Daha iyi anlaşmak, daha iyi hissetmek, daha mutlu olmak için mi?
Bu halimizden/tarzımızdan kim sorumlu? Çevre mi? Aile mi? Ne çevremizin basit bir ürünüyüz, ne de anne babalarımızın genlerinin bir sonucuyuz, bence durum ne yazık ki daha karmaşık.
Tarzımızı oluşturan şeylerden en önemlisi düşünce kalıplarımız.
Prof. Martin Seligman pozitif düşünce kalıplarına dikkatimizi çekiyor. Dünyada 2 tür insan var, iyimserler ve kötümserler diyor Psikolog Seligman. Yaşadıklarımızı nasıl değerlendirdiğimiz ve nasıl yansıttığımız ile ilgili başımıza gelen her şey. Çarpıcı değil mi? İşte Psikolog Martin Seligman’ın başlattığı Pozitif Psikoloji akımı;
• Neyin yanlış gittiğine değil, neyin ya da nelerin doğru gittiğine,
• Kişilerin zayıflıklarına değil, güçlü oldukları yönlere/zamanlara odaklanır.
Aynı yeteneklere sahipmiş gibi görünen insanların neden çok farklı karakterleri var? Bazıları her zaman bardağın dolu tarafını görürken, neden bazıları için her zaman bardağın yarısı boştur?
Siz iyimser misiniz? Kötümser mi? En yakın arkadaşınız, eşiniz iyimser mi – kötümser mi? Haydi birlikte bakalım.
Bir şeyler kötü gittiğinde, iyimserler bunu bir talihsizlik anı olarak görürken, kötümserler bunu genelleştirirler, yani sürekliliğe bağlarlar. “Bu tür şeyler hep bana oluyor ve etkileri de sonsuza kadar sürüyor.”
Bir şeyler kötü gittiğinde, iyimserler bunun özel bir durumdan kaynakladığını farkına varır; kötümserler bunu tüm hayatlarına yayılmış görürler. “Bu tür şeyler hep bana oluyor ve hayatta yaptığım her şeyde böyle oluyor.”
Bir şeyler kötü gittiğinde, iyimserler kontrolü ele alırken, kötümserler herkesin onların karşısında olduğunu düşünüp depresyona girerler. “Bu tür şeyler hep benim başıma gelir, çünkü ben şansızım, umutsuz ve aptalım.”
Siz ne diyorsunuz? Çevrenizdekiler? En yakın arkadaşınız ne diyor? Ya eşiniz?
Peki, söyleyin bakalım; siz iyimser misiniz? Kötümser mi? En yakın arkadaşınız? Eşiniz? Ya onlar?
…
Ben bir iyimserim…:)
Mutluyum, iyimser olduğum için. Sağlıklıyım, güler yüzlüyüm ve başkalarını da güldürebiliyorum. Yeniliğe ve değişime açığım. Kendimi seviyorum, kendime saygı duyuyorum, kendime güveniyorum. Güzelim, gencim…:) tamam, tamam bu kadar yeter dediğinizi duyar gibiyim.
Ha, unutmadan, yarım bardak su da yetiyor, susuzluğumu durdurmaya, daha fazlası için sürahi bulunduruyorum masamda…:)
Merak ettiğinizi tahmin ediyorum. Bir şeyler kötü gittiğinde iyimser ne der? Diğer iyimserleri bilmiyorum. Ben bir şeyler kötü gittiğinde;
“Bu hatayı yaptığımda çok yorgundum, bir dahaki sefere iyice dinlenip öyle başlayacağım.”
“Seni yeterince dinlemeden karar verdiğimi anladım, bir daha ki sefere dikkatle dinlemek için daha büyük bir çaba göstereceğim.”
“Geç kaldığım için üzgünüm, bir daha ki sefere daha erken yola çıkacağım, farklı bir yol deneyeceğim.”
“Bu ara bireysel gelişim eğitimleri için istek azaldı, yeni bir konuda kendimi geliştirmek için, yeni bir program hazırlamak için yeterince zamanım var” diyorum.
İyimser misiniz? Kötümser mi?
Siz başınıza kötü bir şey geldiğinde ne diyorsunuz?
bende eskisi gibi iyimser olmak istiyorum – ( GULŞAH KINIŞ )
bende eskisi gibi herseye iyimser olmak istiyorum ama…izin vermiyorlar yada ben izin almasını bilmiyorum bilemiyorum …ama artık bende eskisi gibi mutlu insan olmak istiyorum
durmak yok,yola devam.. – ( ışın )
Başıma kötü birşey geldiğinde önce iyice bir dibe vuruyorum.Sonra etrafımdaki güzelliği görüyorum,sonra çıkarıp cebimden aynamı,bakıyorum.Gülümsüyorum..Bu da geçer diyorum.
Düşünce ve yorumlarınız benim Yaşamım – ( Muhterem Yılmaz )
Ben bir öğretmenim,şu an Mersin Yenişehir Başarım dersanesini yürütüyorum.30 yıllık meslek yaşamımda iyimser olmasaydım eğer ülkemizin bu günkü koşullarında halen mesleğe yeni başlamış birinin heyecanını duymazdım.Aynı zamanda 55 yaşımdayım ama 25 -35 yaş performansında olmazdım diyorum.herkese BEN İYİMSERİM sloganını yaşamlarına uygulamalarını öneriyorum. Sizede böyle bir konuda eğitim neferliği yaptığınız için TEŞEKKÜR ediyorum.Sevgiler Saygılar.
Düşünce ve yorumlarınız benim Yaşamım – ( Muhterem Yılmaz )
Ben bir öğretmenim,şu an Mersin Yenişehir Başarım dersanesini yürütüyorum.30 yıllık meslek yaşamımda iyimser olmasaydım eğer ülkemizin bu günkü koşullarında halen mesleğe yeni başlamış birinin heyecanını duymazdım.Aynı zamanda 55 yaşımdayım ama 25 -35 yaş performansında olmazdım diyorum.herkese BEN İYİMSERİM sloganını yaşamlarına uygulamalarını öneriyorum. Sizede böyle bir konuda eğitim neferliği yaptığınız için TEŞEKKÜR ediyorum.Sevgiler Saygılar.
iyimserlik farkındalığın artması ile mümkün – ( oznur yılmaz berk )
Çoçukluğumda o zamanki aklımla bu dünyada herşey iletişim herşey insan ilişkisi demiştim ve bu benim çok ilgimi çekmişti buna rağmen büyümeye başladıkça hayatın önüme getirdiği kapılardan geçmeye çalıştım kapılarımı ben seçmedim ne zaman olgunluk dönem yaşıma geldim o çoçukluğumda farkedip orda bıraktığım duygumu yaşamaya başladım şimdi mümkün olduğunca geçeçek kapılarımı ben seçiyorum artık hergünüm daha anlamlı ozaman kötümser olamıyor ki insan herşeyin bir sebebi olduğunu biliyorsun sadece dans etmeyi öğreniyorsun buda keyifli oluyor.
İyi ki varsınız iletişimde topluma kattığınız katkının değeri çok büyük bana göre sevgiler.super – ( cem cihat tvcoğlu )
artık iyimserim kontrolü elimde tutabilmek için… 🙂