Title Image

Kariyerimi kaybettim, hükümsüzdür!

Kariyerimi kaybettim, hükümsüzdür!

“Kariyerimi kaybettim, şimdi ben ne yapacağım? İlan ver dediler, verdim. Aldı beni bir düşünce, acaba bulan ne yapacak? Geri getirir mi? Üzerinde adım yok ki, nerden bilsin bana ait olduğunu, nasıl getirsin? Bir yerlerinde benden bir iz varmıdır acaba? Ya kötü niyetli birilerinin eline geçerse ne olacak? Şimdi ben ne yapacağım, çocuk mu yapsam? Yok yok kariyer olmadan çocuk da olmaz, onlar birlikte yapılıyordu!

Günler geçti, hala hiç arayan olmadı, sanırım bulan memnun. İlanı vermekle iyi etmedim, herkes duydu artık benim bir kariyerim olmadığını, yüzüme bakmıyorlar, acilen yeni bir kariyer arıyorum, lütfen yaşıma uygun olsun, sonra yanlış anlarlar. Üzgünüm ama eskisi hükümsüzdür…”
Bu işin şakası, ancak ben şaka yapmıyorum, taktım kafayı, bu kariyer meselesine, çözeceğim sonunda…
Bir araştırma yapmışlar ve sormuşlar şu anda bir işi olanlara, çalışanlara;
Bir fırsat bulsanız kariyerinizi başka bir yönde devam ettirmek istermisiniz?
Cevap ne olmuştur sizce? % 50’si değiştirmek isterdi diyorsunuz, bilemediniz çıkın, biraz daha çıkın…
Tam % 80’i değiştirmek istiyormuş. Neden dersiniz?
Çalıştıkları şirketten mi memnun değiller, yoksa hayalerindeki iş mi değil, yoksa çok istedikleri mesleğin kendilerine uygun olmadığını mı anladılar, ya da yeteneklerine en uygun iş değilmiymiş, ya da ücret mi yetersizmiş, birkaç neden de siz ekleyin, kimbilir sizde ne nedenler vardır…
Kariyer nedir?
Günümüzde kariyer bir işe/mesleğe sahip, etkin ve saygın olmak, iyi bir ücret almak demektir. 70’lı yıllarda genellikle üniversitede akademik eğitimlerine devam edenlere kariyer yaptı denirdi, genellikle doktor, mühendis gibi meslekler için kullanılırdı.
Kariyere nasıl sahip olunur?
“Bu arada hala benim kariyerden haber yok, gitti güzelim kariyerim… :-))”
Başarılı bir öğrenci olmak, ilk okuldan itibaren tüm sınavlara hazırlanmak, bunun için özel dersler almak, dershanelere gitmek ve girdiğin tüm sınavları kazanmak, iyi okullarda okumak, üniversiteyi kazanmak, (şansınıza hangi okul/bölüm çıktı?) kazandığınız bölümü başarı ile bitirmek, neee sizin istediğiniz bölüm bu değilmiydi, mızıkçılık yok, size bu çıktı, birde kazanamayanları düşünün, (2005 yılında sınava giren her 3 kişiden ancak biri şu ya da bu şekilde bir üniversiteyi kazanabildi) ya sınava hiç giremeyenler, onları düşünmeyin yüzdeyi etkilemiyor…
Üniversite bitti, şimdi kariyer sahibi olmanız için öncelikle iş bulmanız gerekiyor, biran önce, hemen.
Peki deneyiminiz var mı?
Ya askerlik, (bazılarımız için şart) yapıldı mı? Gayret, az kaldı, kariyeriniz geliyor…
Evet işte sizin kariyeriniz… Hımmm çok şanslısınız iyi bir şirket, kısa sürede ilerleme kaydedersiniz. Master yapanlar daha mı şanslı, ya ikinci dile sahip olanlar. Yeteneklerim sızlıyor diyorsunuz, sizi anlıyorum.
Görev “İnsan Kaynakları”nda… Şirket anketleri, çalışan memnuniyeti anketleri acaba neler diyor?
Kariyer planlama yapıyormusunuz? Yeteneklere göre değerlendirme, kişinin hedefleri ile çalışanın hedeflerinin örtüşmesi…
Bir kez daha hatırlatayım tam % 80!
Peki önce bir kariyere sahip olmak için o kadar uğraşıyoruz, sonra neden hepimiz birden (% 20 hariç) değiştirmek istiyoruz.
İstediğimiz mesleği yapmak için,
Mutlu olmak,
Daha saygın olmak,
Hayalimize kavuşmak,
Daha çok para,
Yeteneklerimizi kullanabilmek,
Sürekli gelişmek,
Başarılı olmak için…
….
“Kariyerimi gören var mı? Kaybedince anladım, onsuz olmuyormuş, lütfen yardım edin memetalibey…:-))

Küçük bir öneri
Hayallerimiz ve hedeflerimiz… Çoğu zaman düşüncelere dalar gideriz onların peşinden. Benim önerim yazmanız, küçük renkli şık bir defter alın önce, güzel bir kalem, yazmaya başlayın: Nerdeyim, ne istiyorum, bunun için ne yapmalıyım, en iyi yaptıklarım, hedefime ulaşmak için ne yapmalıyım, net ve gerçekçi olsun cevaplarınız, bu defter sizin için, kendinizi kandıramazsınız. Her ay kontrol edin yazdıklarınızı, yeni sorular sorun, yeni cevaplar verin…
Yararını göreceksiniz, ben gördüm…

Güzel bir söz
“Bir kapı kapandığında bir diğeri açılır; ama kapanan kapıya o kadar uzun süre ve o kadar pişman ve küskün bakarız ki bizim için açılan diğer kapıyı göremeyiz.” Alexander Graham Bell

Tags: