Çocuklar İçin İki Oyun, İki Kitap

Öncelikle; İki Oyun

Çoğu anne-baba kendisi bir oyuncu olmadığı ve oyun sektörünü takip etmediği için; çocuk aniden yaşı gelip de bilgisayarda oyun oynamaya başladığında telaşa kapılıyor. “Ya çocuğum bağımlısı olursa, ya evladım vahşileşirse, ya sigaraya başlar, araba çalarsa?” gibi endişeler uyanıyor.

Bu yüzden bu aralar internetten alınabilecek ya da oyun satan mağazalarda bulunabilecek iki oyunu önermek istedim. Şimdiden belirteyim, bu oyunlar sıkıcı bir şekilde tasarlanmış “Öğretici çocuk oyunları” değil. Bunlar çocukların keyifle oynarken farkında olmadan bir şeyler kapacakları tipteki oyunlar. Çocuklarınıza güvenle oynatabilir, hatta oynarken siz de keyif alabilirsiniz.

TRINE

Trine, eskilerden alışık olduğumuz bir platform oyunu. Yani iki boyutlu bir dünyada ileri geri yürüyerek bölümler arasında ilerliyoruz.

Trine’ın güzel tarafı, çok sevimli grafiklere ve çok güzel bir fizik motoruna sahip olmasında. Fizik motoru, oyun içindeki objelerin gerçek hayatta olacağı gibi hareket etmelerini sağlar.

Trine’da bölümleri geçmek için karakterlerimizin farklı güçlerini kullanıyoruz. Yaptığımız şey doğru zamanlarda doğru okları atmak, farklı ağırlık ve büyüklüklerde kutular yaratarak denge sistemleri kurmak ve hepsinin arasında bir öbek iskeleti kovalamak şeklinde.

MACHINARIUM

Machinarium, bir bulmaca oyunu. Sadece robotlara ait bir dünyada, içinde bulunduğunuz sahnedeki farklı eşyaları kullanarak çözümlere ulaşmaya çalışıyorsunuz. Bir yandan bulmacalar sürerken, bir yandan da ana karakterimiz olan küçük robotun düşünce balonlarında hikaye sürüyor.

Machinarium’u bütün oyun severlere tavsiye ediyorum, ama özellikle çocuklara tavsiye etmemin belli sebepleri var. Machinarium, etkileşimli bir şekilde yaratıcı düşünceyi geliştiriyor, sadece görsel anlatıma sahip, yabancı dil içermiyor ve her bir karesi tek tek elle çizildiği için çok güzel gözüküyor.

Sırada; İki Kitap

Çocuk kitapları ile ilgili yorumlara ve tavsiyelere ulaşmak, oyunların arasında seçim yapmaktan nispeten daha kolay. O yüzden önceliği oyunlara verdim.

Şimdi, çocukların ve büyüklerin okumasını özellikle tavsiye ettiğim iki kitaptan bahsedeceğim.

Küçük Özgür Adamlar

Küçük Özgür Adamlar, Terry Pratchett’ın Diskdünya’sında geçen, çocuklara yönelik yazılmış bir macera. Kitap, küçük bir kızın cadılara olan ilgisini, o yöreye göz koymuş kötü ve güzel bir peri kraliçesini ve kahramanımıza yardımcı olan kısacık, çok güçlü ve asabi özgür adamların hikayesini anlatıyor.

Terry Pratchett, modern yazarlar arasında en yaratıcı ve en güzel hikayeleri kurgulayan bir yazar. Kitapları dünyada sürekli çok satanlar listesinde olmasına rağmen, Türkiye’de aynı bilinirliği yakalayamadı.

Küçük Özgür Adamlar, Tudem yayınları tarafından basıldı, çevirisini ise fantastik edebiyat çevirilerinde deneyimli ve benim gibi bir Pratchett-sever olan Niran Bahçekapılı yaptı.


Çarli’nin Çikolata Fabrikası

Çarli’nin Çikolata Fabrikası, birkaç yıl önce Tim Burton tarafından çok keyifli ve kıpır kıpır bir filme dönüştürüldüğünden beri popülerliği tekrar arttı. Belki filmini izlemiş olabilirsiniz?

İngiltere’nin çikolata dahisi gizemli Willy Wonka, fabrikasına bir grup küçük çocuğu ve ailesini davet eder. O zamana kadar fabrikanın içini gören kimse olmadığı için, bu çok büyük bir olaydır. Kahramanımız küçük Çarli ise şans eseri bulduğu bir bilet ile fabrikaya girme şansı kazanır. Fabrikanın içi hem ziyaretçiler için, hem de okurlar için, Harikalar Ülkesi’nden çok daha inanılmaz bir hikaye olacaktır.

Roald Dahl, dünyanın en meşhur ve en çok sevilen çocuk edebiyatı yazarlarından bir tanesi. Okurken insanı alıp götüren bir dil ile yazıyor, her boş bulduğu köşeye ilgi çekici ve merak uyandırıcı güzel detaylar sıkıştırıyor. Çocuklarınız filmini izledilerse bile, onlardan kitabı da okumalarını rica edin, çünkü ikinci kitap; yani Çarli’nin Cam Asansörü’nün filmi yok!

Şimdilik aklıma gelen ve tavsiye edeceğim kitap ve oyunlar bu şekilde. Güzel kitapları yazmakla bitirebileceğimi sanmıyorum, ama Machinarium ve Trine gibi güzel oyunlar çok sık ortaya çıkmıyor.

Bildiklerimi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Can Sungur

Hikayeci, Eğitmen, Yaratıcı

Anne Yasemin’in notu: Sadece çocuklar için değil, gençler ve her zaman kendini genç tutmak isteyenler için bu öneriler 🙂