Mülakat bir buluşmadır, görüşmedir.
Mülakat yapmak bir sanattır.
Planlıdır, iki taraf vardır, ikisi de önceden hazırlıklı olmalıdır.
Görüşen/görüşülen taraf vardır. Davet eden ev sahibidir, davet edilen misafirdir + hatta müşteridir. Misafir/müşteri hoş karşılanmalı, misafir/müşteri olduğu unutulmamalıdır, kendisi ağırlanmalıdır. Bu görüşme için istekte bulunduğundan kendisine teşekkür edilmelidir.
Verdiğiniz ilana başvuran tüm adaylara teşekkür edilmelidir.
Mülakatta en basit soru; “Ne yapmak istiyorsun?”
Mülakatta sıkça sorulan bir soru, iş arayan kişiye sorulan, iş arayanın/mülakatçının zorlandığı sorulardan sadece biri.
Bu soru üzerinde düşünmeden görüşmeye sakın girmeyin!
İlk iş görüşmeniz; ne yapacağınızı bilmiyorsunuz, ya da emin değilsiniz ne yapacağınızdan.
Görüşmeye gitmeden önce şirketi araştırdınız, web sayfasına girdiniz, başvurduğunuz pozisyonun tanımını biliyorsunuz, o zaman bir karşı soru, “sizden, yani işe alınacak kişiden beklentileri neler” bunu öğrenmenin tam sırası, sonra da bu beklentilere cevap verip, veremeyeceğiniz sizin özelliklerinize ve ikna gücünüze kalıyor. Evet yanlış okumadınız ikna gücünüze.
Unutmayın bu bir görüşme = mülakat, yani iki taraf var, tamam güçlü taraf siz değilsiniz “bunu baştan kabul etmenizde yarar var” ancak mülakatlar “görüşmeci içinde stres yaratan bir aktivitedir”, yüzlerce kişinin özgeçmişini okumuştur, süresi kısadır, en iyiyi seçme stresi vardır ve en iyisi+kötüsü duyguları vardır.
Ancak; bu mülakata çağrıldığınıza göre birçok kişinin önüne geçtiniz bile, mülakata davet edilmeniz bile çoğu zaman başvuranlar arasında en iyilerden (biri) olduğunuzu gösterir.
Mülakat size kendinizi tanıtmak, kişisel ve mesleki özelliklerinizi sunmak için bir fırsat yaratır, görüşmeciyi etkileyebilmek için daha iyi bir fırsat bulamazsınız.
Siz görüşmecinin yerinde olsanız bu pozisyon için kimi seçerdiniz, kendinizi işe alır mıydınız?