Yazmak.
Yazarsan yazarsın. Farkındalık geliştirmek, kendisini keşfetmek, yaratıcılığı geliştirmek. Yazmak alışkanlığını hayatının içine almak. Yaratıcılık herkesin kendisiyle ilgili bir süreçtir. Yazmak yazarken geliştirilir.
Okumak.
İyi bir okur olmak bir diğer amacımız. Yazmayı geliştiren en önemli yetkinlik bilinçle okumak, kişinin okuduğu metni kendisine fayda sağlayacak biçimde değerlendirmesi.
Hayat; Edebiyat, Sohbet, Yazı Atölyesi
“İnsan her şeyden önce kendisi için yazmalıdır.
İyi yazmanın biricik yolu budur.” -Gustave Flaubert
Konumuz hayat. Edebiyat aracımız. Seçtiğimiz kitapları okuyacak, kitap ile sohbet edeceğiz, beş duyumuzu harekete geçirecek, yazacağız. Edebiyatın gücünü, keyfini hep yanımızda hissedecek, hayatımızın adımlarını konuşurken, okuduklarımız hakkında konuşacak, konuştuklarımız ve konuşamadıklarımız hakkında yazmanın sihrini hissedeceğiz.
Hayatımız; başlayan, süren, olup biten, duygularımız, dert edip mesele ettiklerimiz, deneyimlerimiz hem anlatılsın masal olsun, hem yazılsın bizim hikayemiz, denememiz olsun. Okuyalım, ilham alalım, daha iyi nasıl yazarız, yazmak bize hangi yeni yolları açar farkına varalım. Yazmak iyileştirir derler, neden acaba? Keşfedelim…
Atölye süresince yazmakla ilişkimiz: duyusal, düşünsel, duygusal, görsel farkındalık ile kelimelerimiz buluşacak. Herkes kendi yazmak istediklerine odaklanacak.
Siz neden yazmak istiyorsunuz? Ne yazmak istiyorsunuz?
Amacımız; hayatı edebiyatla buluşturmak, yaratıcı bir okur olmak, yaratıcı yazarlık uygulamalarıyla yazmanın farklı yollarını öğrenmek.
Okuduğumuz kitapları, hayatı konuşacağız, kendimizi gözleyeceğiz, keşfedeceğiz ve yazacağız. Neden yazıyoruz, nasıl yazıyoruz? Bireysel olarak yazma amaçlarımıza odaklanacağımız bir çalışma. Konuk yazarlar ile buluşacağız.
“Yazı yazmak olgunlaştırır, şifalandırır.Hele de hocanız @yaseminsungur ise kendinizi yazmanın, okumanın içinde kaybeder ve yeniden yaratırsınız.Hepimize ışık oldunuz.Varlığınıza şükürler olsun.Yeniden başlayacaklar,düşünenler harekete geçin, ışığınızı ortaya çıkarın etrafınızı aydınlatın”
“Yaz-ı Kampı hayata farklı yerlerden bakmayı, sorgulamayı, araştırmayı en önemliside bana okumayı öğretti. Etrafımın ve kendimin farkına varmamı sağladı, kağıda dökülen kelimelerin gücünü gösterdi, düşlemeyi hatırlattı,kelimeleri nasıl özenli seçmek gerektiğini, manevi olarak kaliteli bir yaşamın kaliteli düşüncelerden oluştuğunu, zamanımızın nedenli değerli olduğunu ve yazmanın gücünü ve kendini doğru ifade etmeyi öğretti. Hayatıma kattıkları için @yaseminsungurhocama sonsuz teşekkürler ”
“Sen de yaz yaz yaz bir kenara yazzz bütün sözlerinii, yanılırsam çık karşıma gösteer kendiiiniiii demek geldi icimden yanılmayacaksınız; bu kamp çok güzel, çok verimli, yaşayarak öğrenmenin adresi. Sadece yazma tekniklerini, yaratıcı yazmanın inceliklerini, yazma ile ilgili ne aşamada olduğunuzu ögrenmekle kalmıyorsunuz… kendinizle buluşuyorsunuz, boşalan içinizin yeniden dolduğunu hissediyorsunuz, yazmanın bir insan ihtiyacı olduğunu; ruhumuzun besini olduğunun farkına varıyorsunuz…. farklı bakış açılarına sahip, birbirinden tatlı kaplerle tanışıp an geliyor tek yürek oluyorsunuz, birlikte çalışıp fikir alışverişlerinde bulunuyorsunuz… sadece yazmak değil, hayatımızın içinde aşamadığımız, takıldığımız konulara inceliklere, iletişimlere de değiniyor Yasemin Hocam… sizi tanıdığım için mutluyum @yaseminsungur@martidergisi ”
“Biz Şubatta Antalya’da başladık. Yazı yazmak çok özgürleştirici birşey. Yazarken sanki katman katman derinleşiyor ve derinleştikçe yazı akıyor. Birçok teknik öğrendik. Harika kelime oyunları oynadık ve oynamaya devam ediyoruz. Karekterler yaratıp kendimizi o karekterlerin içinde buluyoruz. Yasemin Hanım Martta gerçekleşecek olan ikinci bölümü merakla bekliyoruz. ”
“Okumayı, yazı yazmayı hep seviyorum, hayatımın içinde olan bir faaliyet. İstanbul’ daki gruba katılmam farkındalığımı geliştirdi ve süreklilik kazandırdı. Kurumsal çalışma hayatımı sonlandırdıktan sonra kişisel bloğumda sürekli yazmaya başladım. Şimdiden beş yazım iki dergide yayınlandı. Severek devam ediyorum. Yazı grubu çalışmalarının bu sürece geliştirici katkıları oldu. Yasemin Hanım’ a teşekkür ediyorum. Bu yolda yürümek isteyen herkese öneririm, başlayanlara başarılar dilerim.”
“Yazmak en büyük “düşündü.ve yazı kampı bana yol açtı.şanslıydımki Yasemin hocam doğru zaman da doğru yerde beni bu eğitime kattı”
“Okuma, , derinlesme, özgürleşme ve en önemlisi kendime güvenerek yazma konusunda çok şey kattı bu çalışma bana. Iyi ki yollarımız kesişmiş @yaseminsungur Teşekkürler ”
@yaseminsungur’la Yaz(ı) Kampı Gümüşlük / Bodrum
Sanırım atölye eğitimlerinde çok az insana nasip olan bir durumla karşı karşıyaydık. Yasemin hoca bilgisini aktarırken inanılmaz cömert, yorulmuyor, durmuyor devamlı bizi bilgiyle besliyordu. Sinerjisiyle hepimizi büyülemişti, Yaz(ı) Kampı Gümüşlük sinerjimizi tamamlayan en uygun konumdaydı bu kampın bir tane büyüsü yok desem insanın aklına neler gelir diye hayal ediyorum da anlatmakta güçlük çekiyorum, doğayla iç içeydik, sıradan bir cümle oldu. Anlatamıyorsun diyor içimdeki ses evet anlatsam, anlatsam ne anlatabilirim ki büyülü, sihirli rüyalardaki gibi bir yer.
Kuşlar, cıvıldıyor kediler mırıldıyor göletteki Nilüferler en şık haliyle süzülüyor desem bile ağaçları, dersliklerdeki arka bahçede çekildiğimiz fotoğrafları, mis kokan havayı, yataklarımızdaki cibinliği, odalarımızda bizden önce kalan yazarların tınısını anlatabilirim belki ama üç öğün yediğimiz yemeklerin lezzetini kahvaltıda en sevdiğim tahin pekmezi, bahçeden tazecik kopup masamıza gelen yeşilliklerimizi anlatmakla baş edemem.
Not: Sevgili Yasemin Hoca’ma sevgilerimle
Talebesi
Gülay Başarır
Yazmaya cesaret etmek, diğer bir anlamla insanın iç dünyasıyla evrilmeye, dönüşmeye cesaret etmeyi de gerektiriyor. Bu cesareti insan önce kendisinden alırken kiminle yola düşeceğiniz, yolda nelerle karşılaşacağınız da ayrı bir öneme sahiptir.
Yazı Kampına gitmeye karar verdiğimde, en önde bir MARTI liderim olduğunu biliyordum. Kanatlarına takılırsam çok vadiler, yemyeşil bayırlar geçeceğimden ve her kanat çırpınışımın sonunda bir cümleye asılarak uçurtmaları seyredeceğimden de emindim.
Öyle de oldu. Gümüşlük koyunda harika bir Akademinin içine konduk. Nilüferle dolu göle yazılar yazdık. Ağaçlara masallar okuduk. Atölyelerde ciddileştik, yapraklara şiirler yazdık. Sabah yürüyüşlerine enerjimiz karıştı, akşamları balıklı göllü bahçede muhabbetlerimiz kuşları susturdu.
Kendimizi ağaç gövdelerine yazdık. Söyleyemediklerimizi usulcacık kulağımıza duyurduk. Cesaretimiz arttı. Her gün alanında isim yapmış bir Edebiyatçının önünde saygıyla eğildik. Edebiyatın EDEP köküne hürmet ettikçe daha çok öğrendik.
Yedi gün bitmesin diye bir de türkü yazasım gelmişti. Kuşlar beni bırakmasın, fırtına çıksın ağaçlara yapışayım da gitmeyeyim istedim. Olmadı… Güneş, Deniz, Doğa el ele vermişler beni evime yolcu ediyorlardı. En arkada ANA MARTI bana el sallıyordu. Gözlerinden bırakmıştı ellerime cesareti.
Buradan nelerle ayrılıyorsun diye sordum kendime: Yazmak birazda tutunduklarımdan ayrılabilmektir. Her cümle bir eşik geçirir. Her eşikte bir sonra ki eşiğin ilk basamağı. Eve gidip yazmaya devam etmekti bu gitme zamanı.
Anladım ki; Cesaret birazda sahip olduklarını hayat içinde sürdürebilme yeteneği imiş. Öğrendim, oldu bitti değil, her gün yazma konusunda bir öncekini aşıp sadeleşebilmek…
Yazı Kampı, Gümüşlük Atölyesinden gümüş renkli saçları olan Martı geçti içimden. Bize harfleri, heceleri, kelimeleri bir programa göre dizdirmiş, renkli çantasını her birimizin boynuna asıp başka vadilere kuşlar toplayan…
Yasemin Sungur Hocama teşekkürlerimle
“Dünyada her şey kitaba dönüşmek için vardır.” -Mallarmé
Seçtiğimiz KİTAPlar ile SOHBET edeceğiz. Metin analizi yapacağız.
Önerdiğim kitaplar
Kitaplarınızı şimdiden alın, hemen okumaya başlayın, sizi etkileyen satırların altını çizin, birlikte paylaşalım, konuşalım.
FİLM ile SOHBET de yapacağız. Şimdilik seçtiğim filmler sürpriz olsun.
Latife Tekin
Mine Söğüt
Ben Yasemin Sungur;
Kırk yıldır “gelişimdeyiz” başlığı altında kurumsal ve bireysel tarafta eğitim ve danışmanlık çalışmaları yapıyorum. Francis Bacon’un “Okumak, bir insanı doldurur; konuşmak onu hazırlar, yazmak ise olgunlaştırır…” sözü yıllardır yaptığım işi şekillendiren bir bakış açısı sağladı. Sanat, edebiyat, kitaplar, yazı hayatımın merkezinde. 11 yıldır Kitap ile Sohbet adıyla bir etkinlik yönetiyorum. Bine yakın Kitap ile Sohbet buluşması yönettim. Her Salı İstanbul Oyuncak Müzesinde #kitapdaşlar ile buluşuyoruz. İyi yazmak için iyi okur olmak şart. Yazar ile Sohbet, Şiir ile Sohbet yapıyorum. Hayat ile Sohbet başlığı ile deneyimsel bir sohbet programım var.
10 yıldır çok yazarlı online bir dergi yayınlıyorum MartiDergisi.com. 5 yıldır Yaz(ı) Kampı yapıyor, 4 yıldır Harekete Geç! İsimli aktif bir online gelişim projesi yönetiyorum. Kariyerim Gelecek isimli kitabım 7 yıldır okurla buluşuyor. Bir biyografik hayat hikayesi yazdım, belki bir gün yayınlanır. Şimdilerde zihnimde yer alan konular üzerine yazmaya devam… Yanımda yol arkadaşlarım olsun diye devam…
Yasemin Sungur hakkında bilgi için
https://www.yaseminsungur.com/
https://www.facebook.com/groups/kitapilesohbet/
https://www.instagram.com/yaseminsungur/
https://www.martidergisi.com/yazmak-meselesi-ama-neden-ama-nasil-yaz-i-kampi-da-ne/
Konaklama Gümüşlük Akademisi Vakfı’nda
Gümüşlük Akademisi, doğanın ortasında, ekolojik olarak tasarlanmış, mütevazi bir tesistir. Gümüşlük Akademisi’nde misafirlerin konaklama / yaşama / çalışma alanı olarak tasarlanmış 22-50 m² boyutunda 15 adet stüdyo bulunuyor. Stüdyolarda tek ya da çift kişilik yatak, buzdolabı, açık mutfak, duş/wc ve çalışma masaları mevcut, klima bulunmamaktadır.
Gümüşlük Akademisi hakkında bilgi için
http://www.gumuslukakademisi.org/
Son kayıt tarihi 30 Ağustos 2019
Bilgi almak ve kayıt olmak için
Mail yazın lütfen ben@yaseminsungur.com
Arayın 0 216 449 65 94
WhatsApp’dan yazın 0 532 275 79 46
Formu doldurun biz sizi arayalım.