Beyninizi Değiştirin Hayatınız Değişsin

Beyniniz ruhunuzun donanımıdır. Eğer beyniniz doğru çalışmazsa gerçekten olmak istediğiniz kişi olamazsınız. Eğer gergin, moralsiz, saplantılı, öfke eğilimli, ya da dikkati kolaylıkla dağılan biriyseniz, muhtemelen bu sorunların “hepsinin kafanızın içinde” olduğuna inanıyorsunuz.

Yani psikolojik olduğuna… “Ancak ben ve diğerlerinin yapmış olduğumuz araştırma sonuçlarına göre sorunlar beynin fizyolojisi ile alakalı ve iyi haber bu fizyolojiyi değiştirebileceğimize dair kanıtlarım var” diyor Dr. Daniel Amen.

Bu kitabın amacı beynin nasıl çalıştığını, işler yanlış gidince ne olduğunu ve beynin işlevinin nasıl en uygun hale getirildiğini açıklamaktır.

Dr Amen beynin görüntüleme araştırması ile depresyon, öfke, dikkat bozukluğu, saplantılı olma hali ve şiddet eğilimli olma gibi davranışlara karşılık gelen beynin fizyolojik değişimlerinin gözlemlenebileceği kanıtlarla bu kitabı hazırlamış.

Kitapta davranışımızı en çok etkileyen ve bizim insan olarak sahip olduğumuz en özgün şeylerin çoğunu oluşturan beyin sistemlerinin 5 tanesi ile tanışacağız;

Derin Limbik Sistem : Ruh halini ve ilişki kurmayı kontrol eden sistem

Bazal Gangliya : Beynin çalışma hızını kontrol eder,fazla çalışırsa kaygı,panik,korkaklık ve çatışmadan kaçma ortaya çıkar.

Alın korteksi : Dikkati muhafaza etmeye,planlar yapmaya ,güdüleri kontrol etmeye,doğru yada yanlış kararlar vermemize yardım eden kısmıdır.Dikkat süresi,odaklanma, düzenleme ve işi tamamlama gibi konularda önemlidir.

Singulat : Düşünce ve davranışlar arasında geçiş yapılmasını sağlar. Saplantılı düşünceler ve endişeler bu bölümün işlevleriyle alakalıdır.

Şakak Lobları : Hatırlama, konuşulan dili anlama, yüzleri tanıma ve öfke kontrolünü etkiler.

Kitapta her beyin sisteminin görevleri, fizyolojik değişimlerde yaşattığı sorunlar ayrı ayrı tanıtıldıktan sonra; onu en uygun hale getirmeye yönelik yoğunlaştırılmış davranışsal, bilişsel, tıbbi ve beslenme ile ilgili reçeteler önerilmektedir.

Örneğin;

Belirli düşüncelere kilitlenerek, o düşünceye tutunuyor ve endişeleniyorsanız bu Dr Amen’e göre beynin “Singulat” bölümündeki etkinlik değişikliklerinden kaynaklanmakta…

Kilitlendiğiniz bir düşünce var ise ve bunu aşamıyorsanız;

Bu düşünceyi yazmanız, bu düşünce veya endişe hakkında yapabileceklerimizin ve yapamayacaklarımızın bir listesini yapmanız öneriliyor…

Kitap hakkında görüşlerini bizimle paylaşan Elvan Baycılı’ya teşekkür ederim.

Tags: