"Hayır" demek

“Hayır” demeyi öğrenebiliriz. “Hayır” demeyi öğrenmek için kişi öncelikle neden, nerede, ne zaman, kime ve nasıl “hayır” demesi gerektiğini bilmelidir. Bu konu üzerinde düşünmelidir, öğrenmenin başlangıcı düşünmek ve “hayır” demenin bizim için önemini anlamlandırmaktır.

Kişi “Ben neden “hayır” diyemiyorum? Beni bunu yapmaya iten ne?” sorularına yanıt vermelidir. “Hayır” deyince ne tür deneyimler yaşadığının bilincine varmalıdır.

“Hayır” demek için en etkili yöntem, kişinin ne istediğini bilmesi, seçim yapması, karar vermesi ve bunu karşıdakine net ve açık bir dille, etkin iletişimle aktarabilmesidir.

Neden “hayır” demeliyiz? Çünkü sevmediğimiz, yapmak istemediğimiz, yaparsak mutsuz olacağımız, bir şey bizden isteniyordur. Neden yapamayacağımızı açıklayarak “hayır” demeliyiz, kendi düşünce ve duygumuzu anlatarak “hayır” demeliyiz.

Kişi kendini tanımalı, düşünce ve duygularının farkında olmalı, güçlü ve geliştirmesi gereken yönlerini bilmeli, kendi duygu, duygu ve davranışlarını etkin yönetmelidir. İşte bu etkin yönetim bizim tarzımızı belirler.

Neden “hayır” diyemeyiz?

Çünkü korkarız. Pek çok nedeni vardır korkumuzun. “Hayır” dersek sevilmemekten, yalnız kalmaktan, tercih edilmemekten korkarız.

“Hayır” demek olumsuz bir cevaptır, reddetmektir, geri çevirmektir, gelecek tepkiyi bilemeyiz, bundan da çekiniriz.

Biz “hayır” dersek, bize de “hayır” denilmesinden korkarız.

Bazen mükemmel olmak için “hayır” diyemeyiz. İstenilen her şeyi yapabildiğimizi ispatlayarak, mükemmel olduğumuzu düşünmelerini isteriz.

Bazen “hayır” demeyi öğrenmediğimiz için, nasıl söyleyeceğimizi bilemediğimiz için diyemeyiz.

Çaresizlikten istenileni yaparız.

Bazen ilişkilerimize zarar vereceğini hatta bitireceğini düşünerek “hayır” diyemeyiz.

Bazen “hayır” dersek bencil olarak algılanacağımızı düşünerek diyemeyiz.

Çoğu zaman herkesle iyi olmak, herkesi mutlu etmek ve dolayısıyla da herkes tarafından sevilebilmek için “hayır” demekten kaçınırız. Evet dedikçe, daha çok sevileceğimiz, vazgeçilmez olacağımız beklentisini de büyütürüz.

“Hayır” diyememek doğuştan gelen değil, sonradan öğrenilen bir özellik
Doğuştan gelen temel özelliklerimiz bizi sınırlayan, zorlayan, belli kalıplar içine sokmaz, hepsi biz büyürken aile, çevre, eğitim ve deneyim ile eklenir. Gözümüzün gördüğü, kulağımızın duyduğu, tekrarlayarak alışkanlık haline getirdiğimiz, kalıplar, sınırlar bir zar gibi sarar bizi.

Kendimizi tanımlamayı, ifade etmeyi başarırsak kendi tarzımızı kendimiz oluştururuz. Öğrenmek için düşünmeli, hissetmeli, ifade etmeli ve deneyim yaşamalıyız.

İki, üç yaşındaki bir çocuğu düşünün yapmak isteklerini ne kolay anlatır, ister, soru sorar, öğrenmek ve yapmak için çaba harcar, yapamazsa yardım ister, nedenini sorar, öğrenmeden ve inanmadan bırakmaz peşini istediğinin. Doğaldır tüm davranışları, basit bir şekilde sadece isteğini düşünmektedir.

Kendinize sorular sorun. Kendi isteklerinizi belirlemek ve bunları hayata geçirmek için hangi seçimleri nasıl yapacağınızı öğrenin.

• Ben ne istiyorum?
• Beni neler mutlu eder?
• Ben kimlerle birlikte zaman geçirmekten zevk alıyorum?
• Nerede/nasıl davranmalıyım?
• Sevgim, inandıklarım, değerlerim ve sorumluluklarım ile kimlerle nerede/nasıl birlikte olmalıyım?

Basit düşünün, cevaplarınız sizi istediğiniz sonuçlara götürsün. Eğer sizin için doğru düşünceye ulaştıysanız, “hayır” demek en sevdiğiniz kelimeyi söylemek kadar kolay olacaktır.

Seçim yapın. Yaptığınız her seçim tarzınızı belirler, yaşamınızı şekillendirir.

Kelimelerin değerlerini öğrenin. Tüm kelimelerin anlamlarını ve değerlerini düşünerek kullanırsak “hayır” demek ile “evet” demek arasında bir fark kalmayacaktır. Çünkü ikisi de bizim seçimimizdir. Kendi doğrumuzu bulmalıyız. Bizim özgür seçimimiz ile dediğimiz “hayır” bir başkası için uygun olmayabilir. Hepimiz kendimizden sorumluyuz.

Olumlu düşünün, istediklerinize, yapacaklarınıza odaklanın.

Deneyimlerinizi kullanın. Geçmişi tekrarlamak için değil örnek alarak aynı hataları tekrar yapmamak için hangi kararınız size neler yaşattı düşünün.

Acele etmeyin, sabırlı olun, kendinize bunu öğrenmek için de zaman verin. Kolay “hayır”lardan başlayın.

Zaman kazanın. İş ya da özel yaşam fark etmez, kendinizi sıkışmış hissediyor ve bu nedenle “hayır” diyemiyorsanız sizden istenenleri “önceliklerim” sıralamasına sokun, bu size zaman kazandıracaktır.

Liste yapın. Ve şimdi neden, kimlere, nasıl, nerede ve ne zaman “hayır” diyeceksiniz hepsinin listesini yapın.

“Hayır” derseniz neler olacağını, size neler kazandıracağını düşünün.

Şimdi “hayır” demeyi düşünmeye başlayın, bugün düşünün, bugün planlayın, bugün yapın.

“Hayır” demek istiyorsanız, kendiniz ve çevreniz ile güç savaşına girerek yapmayın bunu. Etkin iletişim için “anlamalı, anlatmalı ve anlaşmalıyız.”

Özür dileyerek, üzgün olduğunuzu söyleyerek “hayır” demenin savaşa davet olduğunu aklınızda tutun. Tek yapmanız neden “hayır” demeniz gerektiğini bilmek ve bunu aktarmak.

Kendinize değer verin, size nasıl davranılmasını istiyorsanız, kendinize öyle davranın. Kendinize verdiğiniz değeri ilk gösteren şey kendinizi sevmek, yapmak istediklerinize odaklanmak, seçimlerinizi yapmak, sevdikleriniz ile zaman geçirmek, yaşam enerjinizi dengeli kullanmaktır.

Eğer “hayır” demek istiyorsanız, saygıyla ve sevgiyle “hayır” deyin.

Yaşamınıza eklemek istediğiniz her şey için önce yapacağınıza inanın ve vazgeçmeyin.

Kullandığınız tüm kelimeler gibi “hayır” kelimesi de sizin seçiminiz olsun, yaşamınıza değer katsın.

Ya uygulaması? – ( Mehmet )

Sayın Yasemin Hanım evet birçok yazı okudum bu konu hakkında ve hala okuyorum ama hala tam anlamıyla istediğim sonuca ulaşabildiğimi sanmıyorum. Nedense hala istemediğim birçok şeye “evet” dediğimi görüyorum. Sanırım bana hayır demek yanlış cevapmış gibi geliyor ama biliyorum yanılıyorum. Ama yine yapıyorum. Gayet kötü bir durum. Sanırım biraz içimi döktüm. Yazı için teşekkür ederim.

dedim evet! HAYIR dedim… diyebildim!! – ( esin kalyoncu )

dündü… hayır dedim! ve üzerine bugün bu yazıyı okuyorum… doğru yaptığımı biliyordum… şimdi daha da iyi hissediyorum… sevgilerimle yasemin hanım.. biliyor musunuz ? hep TAM ZAMANINDA girdiniz hayatıma :))